In English

1. Yleistä

Tapahtuman luonne

Tour de Helsinki on kuntoajo. Osallistujien on pidettävä mielessä, että osallistujajoukko on tavoitteiltaan, kunnoltaan, taidoiltaan ja välineiltään kirjavaa.

Välinevaatimukset

Vaikka muodollisia välinevaatimuksia ei ole, suositellaan maantiekilpapyörän tai fitness-pyörän käyttämistä. Kun kyseessä on yhteislähtö, aerotankoja (triathlontankoja/aika-ajotankoja) ei suositella käytettäväksi. Kisareitin suorittamiseen saa käyttää aikaa maksimissaan seitsemän tuntia (maalissa on oltava viimeistään klo 18:00). Tämä on syytä ottaa huomioon, kun harkitsee sitä, minkälaisella pyörällä reitin ajaa.

Ryhmässä ajamisesta

Pyöräily on joukkuelaji ja ryhmässä ajaminen maantiellä on oma taiteenlajinsa. Noudattamalla muutamia perussääntöjä ajaminen on kaikille turvallisempaa ja mukavampaa.

 1. Aja suoraan. Juominen ja syöminen on hyvä suorittaa ryhmän perällä, jos on yhtään epävarma ajolinjoistaan.
 2. Vältä äkkinäisiä kiihdytyksiä ja jarrutuksia.
 3. Osoita mahdolliset yllätykset tai vaarat muille ryhmässä ajaville:
  • Käännyttäessä osoitetaan kädellä oikealle tai vasemmalle.
  • Hidastaminen (risteys, rengasrikko, jne.) osoitetaan nostamalla käsi pystyyn.
  • Tiellä oleva paha kuoppa tai este ilmaistaan osoittamalla sormella alaspäin (Este on syytä kiertää kohtuullisen kaukaa, sillä taaempana tulevat näkevät tien pinnan huonommin.)
  • Jos tien reunassa on este (jalankulkija, pysäköity auto jne.), osoitetaan se näyttämällä kädellä sisäänpäin.

Lisää ohjeita ryhmässä ajamiseen löytyy esimerkiksi Helsingin polkupyöräilijöiden ja Cycle Club Helsingin internet-sivulta. Lenkkiseuraa kaikkialta Suomesta löydät Fillarikalenterista: www.fillarikalenteri.fi

Huom! Mikäli et ole aikaisemmin ajanut ryhmässä, kiinnitä tietoisesti huomiota siihen, että ison ryhmän keskellä ajaessasi et voi itsenäisesti muuttaa vauhtiasi tai ajolinjaasi. Valppautta vaativat erityisesti mäet. Edessäsi ajavat pyöräilijät ajavat alamäessä ilmanvastuksen johdosta sinua hitaammin. Jotta et ajautuisi heidän päälleen, sinun on jarrutettava vauhtiasi. Ylämäessä edessäsi ajavat pyöräilijät vetävät ilmamassan mukana sinua mäkeä ylös. Siksi oma vauhtisi saattaa mäen päällä olla kovempi kuin edellä ajavien. Jotta et ajautuisi heidän päälleen, sinun on jälleen jarrutettava vauhtiasi. Jos ajat seisten, jatka polkemista istuutuessasi. Muuten vauhtisi putoaa hetkeksi ja takana ajava ajautuu päällesi. Pidä jatkuvasti mielessäsi, että muita pyöräilijöitä on edessäsi, takanasi ja sivuillasi.

Tutustu ryhmäajon periaatteisiin paikallisen pyöräilyseuran lenkillä tai ystävien kanssa järjestetyllä yhteislenkillä ennen Tour de Helsinkiin osallistumista!

 

2. Kisakeskus

Kisakeskus

Paikka ja aika

Kisakeskus on avoinna Olympiavelodromilla (Mäkelänkatu 70, 00520 Helsinki) lauantaina 30.8. klo 10:00-18:00 ja sunnuntaina 31.8. klo 08:00-20:00.

Pysäköinti

Varaa aikaa pysäköintipaikan löytämiseen. Velodromin edustalla oleva parkkipaikka on suljettu sunnuntaina. Käpylän urheilupuistosta on varattu parkkitilaa tapahtuman osallistujille.

Ilmoittautuminen

Kisanumeron ja muun osallistujamateriaalin voi noutaa Velodromilta lauantaina 30.8. klo 10:00-18:00 ja sunnuntaina 31.8. klo 08:00-10:00. Jälki-ilmoittautumisia otetaan vastaan Velodromilla lauantaina 30.8. Hinta on 75 euroa per ajaja; jälki-ilmoittautumismaksun voi suorittaa vain käteisellä. Joukkueet eivät voi jälki-ilmoittautua. Jälki-ilmoittautumispaikkoja on rajoitetusti ja ne saattavat loppua kesken. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi kilpailunumeroa hakiessasi. Toisen osallistujan puolesta kilpailunumeron voi noutaa vain, jos hakija todistaa henkilöllisyytensä.

Numero ja siru

Kilpailunumerot ja ajanotto

Ilmoittautuessa kullekin osallistujalle jaetaan kilpailunumero ja ajanottosiru. Ajanottosiru on palautettava. Palauttamatta jätetystä sirusta peritään 40 eur maksu.
Kiinnitä kilpailunumero hakaneuloilla alaselkään, oikeaan kylkeen.
Kiinnitä ajanottosiru etuhaarukkaan.
Ajanottosiru on henkilökohtainen ja se on koodattu erikseen jokaiselle osallistujalle. Älä luovuta sirua kenellekään ja huolehdi siitä, ettei siru vaihdu kaverin kanssa. Kiinnitä siru etuhaarukkaan mahdollisimman alas niin, että sirun ”pitkä” pää osoittaa alaspäin. Kiinnitä siru nippusiteellä. Kiristä nippuside tiukkaan ja katkaise ylimäärä pois. Sirun mukana on punainen kiinnitysjalusta. Itse siru ei saa  missään tapauksessa koskettaa pyörän runkoa, vaan kiinnitysalustan täytyy olla sirun ja etuhaarukan putken välissä. Sirut kerätään pois maalissa. Jos keskeytät, muista palauttaa siru maalialueelle.

Pukuhuoneet ja WC:t

Velodromilla on rajoitetusti pukuhuoneita, suihkuja ja WC:itä sekä miehille että naisille. Kaikki eivät mahdu pukuhuoneisiin ennen lähtöä (koskee erityisesti miehiä). Tämä on syytä ottaa huomioon kisaan valmistautuessa. Mikäli tarvitset pukuhuonetta ennen lähtöä, tule paikalle hyvissä ajoin.

Ruokailu

Osallistujilla on mahdollisuus nauttia lämmin ateria ajon jälkeen. Ateria tarjoillaan Velodromin kentällä sunnuntaina klo 15:00-18:30. Ateria sisältyy osallistumismaksuun.

Kahvila

Kahvila on avoinna Velodromin edustalla lauantaina ja sunnuntaina.

Tavarasäilytys

Ylimääräiset varusteet voit jättää tavarasäilytykseen Velodromin katsomoon. Tavarasäilytys on auki klo 09:30-18:30. Vie tavarat säilytykseen hyvissä ajoin ennen lähtöä. Tavarat saat lunastettua kisanumeroa vastaan. Älä jätä arvotavaroita säilytykseen!

Muut palvelut 

Tapahtuman yhteistyökumppanit ovat esillä kisakeskuksessa sekä lauantaina että sunnuntaina.

 

3. Kilpailun kulku

Lähtö

Lähtö tapahtuu yhteislähtönä kello 11:00 Mäkelänkadulta, Velodromin edustalta. Eristetylle lähtöalueelle voi siirtyä klo 10:00 lähtien. Lähtöalueen päässä on matto, joka rekisteröi lähtijät. Liikkeelle on lähdettävä ajoradalta ja lähtöalueen päässä olevan maton päältä on ehdottomasti kuljettava. Vain maton päältä kulkevat osallistujat rekisteröityvät kisaan lähteneiksi.
Mikäli aiot ajaa reitin läpi ohjatussa ryhmässä (ks. alla), suositellaan ryhmän vetäjien tuntumaan sijoittumista jo tässä vaiheessa. Joukkoa vetää poliisimoottoripyörä sekä johtoauto. Yhteisessä saattueessa ajetaan läpi Helsingin. Saattueen vauhti on rauhallinen, älä aja kovempaa kuin johtoauto. Johtoauton tai johtoauton edessä ajavan poliisimoottoripyörän ohittaminen on ehdottomasti kielletty.

Kilpasarja

Kilpasarjaan ilmoittautuneet osallistujat ryhmittäytyvät lähtöjoukon eteen omaksi ryhmäkseen. Kilparyhmään pääsee vain osallistujat, joiden kilpailunumero osoittaa heidän kuuluvan tähän ryhmään. Muut osallistujat lähtevät kilparyhmän joukkueiden huoltoautojen ja jälkimmäisen tuomariauton perään. Näiden ajoneuvojen ohittaminen ei ole saattoajossa sallittua. Kilpasarjaan osallistuvat ja heidän välineensä ovat Kansainvälisen pyöräilyliiton sääntöjen ja määräysten alaisia. Kilpasarjan kilpailumääräykset ja tekninen opas: pdf.

Vapaa kilpailu

Vapaavauhtinen ajo alkaa n. 11 km ajon jälkeen Espoon Karakalliossa (ks. kartta Reitti-sivulla). Vapaan ajon alkamisen osoittaa kilpailun johtaja johtoautosta punaista lippua heiluttamalla.

Ohjatut ajoryhmät

Järjestäjien puolesta ajossa on mukana merkkiajajia, jotka suorittavat reitin ennalta sovitussa aikataulussa. Ryhmiä on kuusi: 20, 22, 24, 26, 28, ja 30 km/h. Lisäksi mukana on kaksi erityisesti naisille suunnattua ryhmää: 25 ja 29 km/h. Ryhmien vetäjät tunnistaa pyöriin kiinnitetyistä oransseista viireistä.
Huom! Ryhmiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Ryhmien vetäjät ovat jäniksiä, jotka ajavat reitin määrättyä tavoitenopeutta. Vetäjiä ei ole välttämätöntä seurata ja ryhmien välillä voi liikkua vapaasti. Mutta silloin kun ajat ryhmässä, noudata ryhmävetäjien ohjeita.

Liikennejärjestelyt

Liikennevalot ovat keltaisella vilkulla koko reitin läpi. Reitillä on liikenteenohjaajia ohjaamassa osallistujia ja muuta liikennettä. Pysy aina omalla kaistalla tai sen pientareella.
Huom! Reitti on pitkä ja tiestöltään, liikenteeltään ja maastoltaan hyvin vaihtelevaa. Ole valppaana ja luota ensisijassa omiin aisteihisi. Järjestetystä liikenteenohjauksesta huolimatta yllättäviä tilanteita voi vilkkailla osuuksilla aina tulla eteen.

Reittiohjeistus

Reitillä on liikenteenohjaajien lisäksi kylttiohjaus. Tutustu kuitenkin reittikarttaan etukäteen. Järjestäjät eivät voi taata, että ennakkoon asetetut reittikyltit pysyvät paikoillaan.

Jätteet

Älä roskaa. Tuo roskat mukanasi kisakeskukseen tai jätä reitin varrelle huoltopisteille.

Liikennejärjestelyt reitin loppupäässä

Käpylässä, Koskelantien ja Käpyläntien risteyksessä osallistujat ohjataan vasemmalle ajokaistalle, joka on suljettu ja varattu osallistujille. Seuraa liikenteenohjaajien merkkejä.

Maali

Maaliviiva sijaitsee Velodromin radalla, etusuoralla. Maalille ajetaan rampin kautta suoraan Mäkelänkadun ylitse. Ota huomioon, että ramppi on kapea! Maaliin on saavuttava viimeistään klo 18:00. Maaliin saavuttuasi voit viettää aikaa Velodromin kentällä. Liiku kentän ja kisakeskuksen sisätilojen välillä ainoastaan kenttätunnelin kautta.
Huom! Sateen sattuessa rata on liukas. Jos rata on kostea, aja radan alareunassa tai radan vieressä tekonurmella.

 

4. Tulokset ja palkinnot

Tulokset

Tulokset ovat nähtävissä ilmoitustaululla Velodromin kentällä. Reaaliaikaisia tuloksia voi seurata Champion Chipin internetsivuilta, www.championchip.fi. Tulokset julkaistaan tapahtuman internetsivuilla. Tuloksiin listataan osallistujan sijoitus, aika, nimi ja seura tai kotikunta. Joukkueiden jäsenten sijoitukset julkaistaan myös henkilökohtaisissa tulosluetteloissa (joko naisten tai miesten sarjassa).

Palkinnot

Tapahtumassa palkitaan viisi parasta naista ja viisi parasta miestä sekä paras joukkue seuraavin palkinnoin.
- Naiset 1.: 300 €, Sony SRS-X7 Bluetooth -kaiutin ja Tour de Helsinki -voittajan paita
- Naiset 2.: 200 €, Sony SRS-X5 Bluetooth -kaiutin
- Naiset 3.: 100 €, Sony MDR-10RBT Bluetooth -kuulokkeet
- Naiset 4.: 70 €, Sony SRS-X2 Bluetooth -kaiutin
- Naiset 5.: 50 €, Sony NWZ-W273S vedenpitävät sporttikuulokkeet
- Miehet 1.: 300 €, Sony SRS-X7 Bluetooth -kaiutin ja Tour de Helsinki -voittajan paita
- Miehet 2.: 200 €, Sony SRS-X5 Bluetooth -kaiutin
- Miehet 3.: 100 €, Sony MDR-10RBT Bluetooth -kuulokkeet
- Miehet 4.: 70 €, Sony SRS-X2 Bluetooth -kaiutin
- Miehet 5.: 50 €, Sony NWZ-W273S vedenpitävät sporttikuulokkeet
Joukkue: Tour de Helsinki -voittajajoukkueen kunniataulu, 4 kpl Sony NWZ-W273S vedenpitävät sporttikuulokkeet
Palkinnot jaetaan Velodromin kentällä n. klo 16:00-16:30.

 

5. Huolto ja ensiapu

Ravinnehuolto

Reitillä on neljä huoltopistettä:

 1. huoltopiste 39,7 km lähdöstä
 2. huoltopiste 58,9 km lähdöstä
 3. huoltopiste 95,9 km lähdöstä
 4. huoltopiste 117,8 km lähdöstä

Kaikki neljä huoltopistettä sijaitsevat reitin välittömässä läheisyydessä, tien oikealla puolella. Huoltopisteillä on WC:t. Huoltopisteet suljetaan 20 km/h -ryhmän ohitettua ne, kuten aikataulussa on osoitettu. (Ohjatut ajoryhmät pysähtyvät seuraavasti: pdf)
Huom! Älä jää huoltopisteen tai muun liikenteen tukkeeksi huoltopisteessä asioidessasi. Mikäli haluat viettää hetken huoltopisteellä, siirry välittömästi sivummalle tarvitsemasi elintarvikkeet poimittuasi.

Välinehuolto

Varaa mukaasi perushuoltovälineet (pumppu, paikkapakkaus, vararengas, rengasraudat, kuuskulma-avaimet). Letkan mukana seuraa neutraaleja huoltoautoja. Tien päällä voidaan tehdä pieniä huoltotoimenpiteitä. Varaudu pieneen maksuun.

Jälkiauto

Ylitsepääsemättömien välinerikkojen tai uupumuksen takia keskeyttäneet voivat siirtyä joukon perällä kulkevaan jälkiautoon, joka poimii osallistujat välineineen kyytiin ja kuljettaa seuraavalle huoltopisteelle, josta on kuljetus takaisin Velodromille.

Ensiapu

Kisakeskuksessa on ensiapupäivystys tapahtuman aikana sunnuntaina klo 10:00-19:00. Reitin varrella on kolme päivystyspalveluautoa ja lisäksi kilpailijoiden perässä seuraa yksi päivystyspalveluauto. Kisan aikana ensiapu on tavoitettavissa numerosta 040 755 0608. Vakavassa onnettomuustilanteessa ota välittömästi yhteyttä pelastuslaitokseen, numeroon 112.

Vakuutusturva

Osallistujia ei ole vakuutettu järjestäjien puolesta. Huolehdi siitä, että tapaturmavakuutuksesi on kunnossa.

 

Järjestäjät pidättävät oikeuden muutoksiin.

NWZ-W262