Tour de Helsinki

Tour de Helsinki eli TdH oli vuosina 2005-2105 järjestetty maantiepyöräilytapahtuma pääkaupunkiseudulla. Tapahtuma oli suunnattu sekä kilpailullisesti ajaville että kuntopyöräilijoille.

Käpylän olympiavelodromi toimi sekä lähtöpisteenä että maalina. 140 kilometriä pitkä reitti kiersi pääkaupunkiseutua vastapäivään muun muassa Espoon, Nurmijärven, Jokelan, Sipoon ja Vantaan kautta.

Tour de Helsinki vuosien varrella

Tdh sai alkunsa 2005 kun Tuomas Pernu kutsui keskustelupalstalla kavereita pitkälle yhteislenkille otsikolla ”Tour de Helsinki”. Vuonna 2006 mukana oli noin 40 pyöräilijää Helsingin yliopiston pyöräilyseura Prologin ja Helsingin Polkupyöräilijöiden kutsumana.

Varsinainen massatapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa 2007, jolloin mukaan järjestelyihin tulivat lisäksi Cycle Club Helsinki, IK-32 ja Vantaan pyöräilijät. Käpylän Olympiavelodromi tuli ensimmäistä kertaa tapahtuman lähtö- ja maalipaikaksi.

Tuossa vuoden 2007 kilpailussa pyöräilijöitä oli 400 kappaletta. Osallistujamäärä kasvoi vuosi vuodelta saavuttaen huippunsa vuoden 2012 Tour de Helsingissä, jolloin kilpailijoita lähti liikkeelle 2291.

2015, tapahtuman 10-vuotisjuhlavuonna, TdH oli osa seitsemän kilpailun Skoda Maantiecupia, joten myös huipputason kilpapyöräilijöitä oli mukana. Kisaa oli mahdollista seurata myös nettistriimin kautta.

Vuonna 2016 tapahtumaa ei enää järjestetty, vaan se jäi määrittelemättömän pituiselle tauolle. Pääjärjestäjät ilmoittivat että on aika pitää hengähdys- ja mietintätauko ja pohtia jatkoa myöhemmin. Tämä herätti myös harmistusta, koska kisasta oli jo muodostunut eräänlainen klassikko.

Eräänlainen TdH:n korvaava tapahtuma on ollut vuodesta 2016 alkaen järjestetty Helsinki Velotour, jossa on kaksi lenkkiä, lyhyempi 75 km ja pidempi 150 km.

Ryhmäajamisen iloja ja suruja

pyörä kilpailu

Tour de Helsinki oli avoin kaikille pyöräilijöille kalustoon tai kunto- ja taitotasoon katsomatta. Mukana olikin muun muassa nojapyöriä ja kickbikeja.

Monilla osallistujista oli vähemmän kokemusta turvallisesta ryhmäajosta, mikä saattoi osaltaan vaikuttaa kisassa eri vuosina tapahtuneisiin onnettomuuksiin. Suurin osa näistä oli pyöräilijöiden yhteentörmäyksiä.

Turvallisuutta pyrittiin parantamaan muun muassa erottamalla kilparyhmä muista pyöräilijöistä ja poistamalla suurimman keskivauhdin ajoryhmiä.

Vakavin onnettomuus tapahtui vuonna 2015 kun useiden pyöräilijöiden kolaroinnin seurauksena yksi ajajista joutui sairaalaan tajuttomana. (Hän toipui myöhemmin.)